Deschide lista de bijuterii
Magazin de bijuterii online bijuterii

 Munkahelyi bizsuk, amelyek még beleférnek a hivatali viseletbe

Sok kérdést felvet, milyen ékszereket, divatékszereket engedhetünk meg magunknak munkahelyen. A protokoll és etikett szakkönyvei az üzleti és diplomáciai jómodort taglalják, arról jó formán szó sem esik, mit engedhet meg magának egy tanár/tanító, orvos, egészségügyi ápoló, eladó, stb. Nem nevezném diszkriminációnak, inkább azzal magyaráznám, hogy ez az a két terület – a diplomácia és az üzleti élet, ahol még mindig nagyon szigorúan veszik a protokoll előírásait. Máshol ezek az utóbbi években lazultak, de azért a jó ízlésnek mindenhol határai vannak.

Hogyan öltözünk, milyen színeket és kiegészítőket választunk arra a 8-10 órára, amit naponta pénzkeresésre fordítunk? Jószerivel területünktől függ: annál diszkrétebben, formálisabban, konzervatívabban öltözünk, minél több és többféle emberrel kell találkoznunk munkánk során. Ilyen foglalkozásnak számít az üzletemberé és a diplomatáé, de ide tartoznak a tisztviselők, eladók is.

A tanári pálya, etikett szempontjából, érdekes terület: egyértelmű, aki ezt a hivatást választja, vállalja, hogy tanoncait jó ízlésre neveli. Tehát példát kell mutatnia, az etikett öltözködési szabályait figyelembe kell vennie, hacsak nem zene-, rajz-, dráma- vagy sporttanár. Az előbbi három kreativitásra nevel, ezért öltözködése is lehet gazdag, szokatlan és az etikett előírásait nagy részt mellőzheti, a sporttanártól pedig senki nem várhatja, hogy kosztümben bakkot ugorjon.

Orvosokra elviekben érvényesek az etikett szabályai, gyakorlatilag ezeket felülírja a deontológia. Ők higiéniai okokból aligha viselhetnek ékszereket, amelyeknek egy részét amúgy is eltakarja köpenyük. Doktornőknél a fülbevaló érthetően megengedett, a gyűrű és karkötő is, ha nem a műtőben van.

Jogszakértőkre, ügyvédekre az üzleti élet kőkemény szabályai érvényesek, és nincs kegyelem a protokollban....Ennek ékszerviselési szabályai: férfiaknak csak a karóra és a karikagyűrű megengedett (van, aki még idesorolja a családi pecsétgyűrűt, de azt hiszem, egyre többen elhagyják ezt), nőknél valamivel engedékenyebbek. A szebbik nem hordhat ékszert, jóminőségű bizsut – de ízléssel és a visszafogottabb darabokat. Némi engedményekkel ugyan, de ugyanezt javasolnám mindenkinek, aki munkanapja folyamán emberek százaival találkozik. Ilyen munkahelyen a tolerancia és az előzékenység alapkövetelmény, nem neked kell megfeleljen a sok-sok ember, akivel összehoz a sors, hanem te kell nekik megfelelj, te kell jó benyomást kelts. Temészetesen, nem lehet ennyi ember ízlésének eleget tenni - ezt hidalja át az elegáns, visszafogott viselet, ami a szemnek kellemes, de nem ingerli a fantáziát és az érzékeket. Ha telerakod magad bizsukkal, ékszerekkel, elvonod tárgyalófeled figyelmét.

Kérdés, miként légy stílusos, mértéktartó és visszafogott? Hogy férj bele a protokoll szabályaiba úgy, hogy alkati hátrányaidat tompítsd, előnyeidet hangsúlyozd, egyéniségedet megőrizd? A ruházkodási fenntartásokat már megoldották, hiszen többféle gallér és rever van, a szoknya hossza, bősége szűk határokon belül módosítható, ugyanígy a cipő sarka is.

Az ékszerekkel, bizsukkal tarts mértéket, de választhatsz merészebb formát, pusztán arra vigyázz, ne legyen nagyon hivalkodó. Amennyiben szélesebb karkötőt választanál, más bizsut ne tégy magadra. Ez a rózsaszín howlit karkötő például még belefér a diszkrét kategóriába, de színével, szélességével nem éppen egyenruha. Képzelj mellé egy szürke vagy bézs kosztümöt! Ugye, hogy javít azon? Ehhez a karkötőhöz diszkrét nyakéket vagy fülbevalót válassz– semmi esetre se mind a kettőt, mert az már karácsonyfa (randira, moziba, buliba, kocsmába, városba, shoppingra jó, de nem munkahelyre).

A nyak diszítésére több lehetőség is van. Újabban rajongok a medálokért, van bennük valami titokzatosság, mert törékenyek és visszafogottak, de nem szükrék, középszerűek, unalmasak (mint egy egyszerű arany lánc). Arisztokratikusak és szofisztikáltak, csupán akkor érvényesülnek jól, ha a blúz, ruha minimalista, nem középszerű.

Akinek rövid, vaskos nyaka van, az hosszú láncot válasszon a medálhoz, ez megnyújtja a nyakat, és hivatali viselethez is illik. Bár azt javaslom, ilyenkor inkább egy elegáns kerek/V nyakú, esetleg magas nyakú blúzot társítsatok a medálhoz. Az alábbi illusztráció jó kiindulópont lehet. A medált a 6284-es kóddal találjátok meg.

(A magas nyakat nem a turtleneck szinonímájaként értem. A kötött pulóverek amúgy sem tartoznak a hivatali viselethez.)

A medálviselés titka, hogy a vele ékesített blúz, ruha a feltűnésig minimalista kell legyen – visszafogott szürkék, fehérek, feketék, a telített színek a medált hangsúlyozzák. A csipke, fodor ronthat az összhangon, a gallér egyenesen ellenjavallott. Ha szereted a masszívabb ékszereket, bizsukat, megalkudhatsz a medálokkal, ezekből választhatsz feltűnőbbet, ha a nyaklánc olyan vékony, hogy alig látszik.

Elegáns megoldás az is, ha a medál a dekoltázs közepéig ér, mint ez a virág, de munkahelyre el kell hagynod a gyűrűk egyikét és a fülbevalót, mert így feltűnőek.

Ebben az esetben mélyebben dekoltált kerek, ovális nyakú blúzot válassz, de figyelned kell a dekoltázs nagyságára – semmi esetre sem lehetsz provokatív, „szexi”. A mell fölötti részt négy-öt centire takarnia kell a ruhának.

Nyakék helyett nagyobb brossot is viselhetsz, ezzel még nem sértesz szabályokat, öltözéked viszont kifinomult lesz. 

Munkahelyen inkább mellőzd a tíz soros gyöngyöt vagy mellvédre, páncélra emlékeztető óriási nyakékeket. Amennyiben viszont kedveled az inget, választhatsz valamivel sűrűbben fűzött, markánsabb nyakéket, ezeket szorosan a gallér alatt kell összefogni, így olyan, mintha nyakkendőt viselnél. Íme néhány darab, amely talál inggallérral: a lazacpiros és kék gyöngyházból fűzött nyakék, a statement malachit nyakék vagy ez a rózsaszín és barna szintetikus elemekből fűzött dísz.

Gyűrűből is elégedj meg eggyel és ez se borítsa az egész ujjat.

Ha nem nagykövetségen dolgozol, lazíthatsz a fülbevalóra vonatkozó szigorú követelményeken, de azt fenntartom, a hosszú, kristályokkal díszített csüngők, a tenyérnyi korongok nem illenek a hivatali viselethez.

A többé-kevésbé szigorú protokolláris szabályok alól azok a területek kivételek, ahol a kreativitásnak fontos szerepe van, ott az öltözködési szabályokat sutba vághatod, és annyi ékszert, bizsut viselhetsz, amennyit akarsz. Ebben az esetben csak az esztétika szabályai szólalnak meg, sőt, gyakran még ezek sem.

Van egy képlet, amivel sosem tévedsz a munkahelyi bizsu kiválasztásakor: minél több gyöngy vagy kristály van egy ékszeren, bizsun, annál inkább alkalmi viselethez illik, mert annál inkább vonzza a tekintetet. Az ilyenek inkább olyan munkahelyeken elfogadottak, ahol a kreativitást többre értékelik a visszafogottságnál. :)