Deschide lista de bijuterii
Magazin de bijuterii online bijuterii

Új évszak, új trendek, új bizsuk

 

Nincs divatlap, amely ebben az időszakban ne arról írna, mi ment ki divatból, helyesebben mi trendi mostanság. ….

Sok évszászados örökségünk, hogy télen sötétebb, hidegebb, kopottabb színeket viselünk, nyárra világos, vibráló árnyalatokat választunk. Vannak, akik ezt a genetikával, az ősember túlélési ösztönével magyarázzák, vannak, akik gyakorlati okokkal. Régen, a mosógép-éra előtti hosszú évszászadokban kevesebbet mostak, főleg télen, így az őszi/téli szennyet „kendőzni kellett”. Erre a sötét színek voltak a legmegfelelőbbek. A nyári világos színeket is a túléléssel magyarázzák – hiszen fekete zubbonyban hőguttát kapnánk. Mindezek mellett ott van a pszichológia: a tavasz, a nyár vibárló fényével, a természet buja gazdagságával vidámsárga, derűre, dinamizmusra serkent, a tél pedig szó szerint lehangol a köddel, szükeséggel, a hó mély csendjével... Nos, épp ezen vagyunk túl, így lerázhatjuk magunkról a tél komor, sötét színeit!

Eddig mindenki könnyen boldogul, viszont fennakadhatunk, miként frissítsük ruhatárunk, mert hát a divat önkényének akarva-akaratlan behódolunk. Még jó idejében utánajártam, sőt, túlzás nélkül kutakodtam a területen, ennek következtetéseit osztom itt meg!

Azt hiszem, ezúttal is a legfontosabb az egyensúly és a racionalitás: gazdagon mintázott ruhához visszafogott, minimalista bizsut kell társítani és fordítva. Hangsúlyozom, fordítva is nagyon igaz, mert ezen a nyáron, állítólag, az ultraminimalizmus nem hódít. Persze, kivétel van – és erre is kitérek.

Hogy az általánossal kezdjem: a következő hónapokra a trendprognózisok a természet inspirálta mintákat vetítik előre. Levél- és virágmintákra, trópusi növényprintekre számítsatok, a nyári öltözeteken a zöldséges kert és a gyümölcsös minden élőlénye felvonul majd, a paradicsomtól a káposztalepkéig jóformán mindennel találkozni fogtok. Természetesen apró, kedves virágokkal is, valahogy így:

Amennyiben mindez túl sok lenne egy maxi ruhán, hát válasszatok természet-inspirálta bizsukat. A legszebbeket összeválogattam, amelyek nélkül aligha lesz teljes a nyaratok! :) Minden szempontból divatosak lesztek a pillangó mintás fülbevalókkal – s még nem is káposztalepke! Ez fülbevaló romantikus, klasszikus, vidám.

 Ez pedig a maximalista printtrendeket követi – nem vagy divatos, ha idén nyáron nincs egy ilyen darabod!

A rovarfóbiásoknak, virágmániásoknak rengeteg gyönyörű, kreatív tippem van. A nagy-nagy kedvencem ez a karkötő opálos színeivel, naív virág mintázatával!

Szerintem ez jövő nyáron is divatos lesz, sőt, úgy gondolom, éppen akvarelles színei miatt még az őszi darabokhoz is talál.

A másik must have ez a fülbevaló, a romantikus alkatoknak.

Vivid színei miatt kimeríthetetlenül variálható: társíthatod fehérrel, zöldekkel, bronzzal, lilákkal, vörösekkel. Elég ez a fülcsi ahhoz, hogy a tavalyi minimalista-fehér ruhákat idén is divatossá tedd: bátran választhatsz túlméretezett, harsány színű táskát, vagy mély lila, vörös, esetleg olivazöld cipőt – a fülbevaló mindent egyensúlyba hoz és rafinált lesz öltözeted.

Említettem, hogy a trópusok növényzete a nyár másik specifikuma. A trend különlegessége, hogy a sötét színeket is bevezeti a nyári ruhatárba – engem az irányzatnak eme jellemzője fogott meg. S lám, találtam is néhány virág mintás, sötét darabot: a lila alapon és a fekete alapon virágos, hullámos karkötőket.

Miu-Miu kollekciója is bizonyítja, mennyire trendi ez a vonal. Iránymutatónak másoltam be a divatház néhány darabját: amint látjátok, skót mintával vagy harsány színekkel kombinálja Miuccia Prada a sötét apró virágokat. 

Ti is megtehetitek, csak fordítva: valamelyik ruhadarab vagy kiegészítő (táska, cipő) legyen skót mintás vagy türkiz, napsárga és a karkötőtök legyen sötét, apró virágos!

Trendbe illik a sötétkék fülbevaló és a fekete-lila karkötő. Ez utóbbi is a nyár elmaradhatatlan darabja, mert sötét, mert mikroszkopikus világunkra emlékeztet és mert nagyon-nagyon minimalista.

A 2015-ös nyarat a természet markánsan meghatározza: elözönlenek a pálmalevelek, a padlizsán-printek, virágok és rovarok. Ezért trenden belül ellenpólus is van: a mikroszkopikus, sejtszintű természet a maga organikus színeivel. Ezek absztrakt mintáknak hatnak, közel sem romantikusak! 

Engem megfogott ez az irányzat, de elképzelhetőnek tartom, nem jutok könnyen hozzá olyan textíliákhoz, mint amiket a Textile View szaklap felsorakoztat, így megelégszem sejtmintás – vagy ehhez hasonló bizsukkal, alkalom adtán organikus alapanyagúakkal, például a fa karkötő-szettel és a maxikarkötővel.

A bohém öltözet a nyár másik nagy irányzata. A műfajban idén Dries Van Noten alkotott nagyot, inspirációként nem árt, ha átfutjátok kollekcióját. Ízelítőként én is mutatok néhány darabot: 

Káprázik a szemünk a sok mintától, de a belga divatház mesterien bánik mindezzel: visszafogott, minimalista bizsut társít ezekhez a ruhákhoz. Ti is így járjatok el, ha bohémnek öltöztök nyáront! Van itt néhány darab, ami elhagyhatatlan: például a fekete karkötőszett vagy a színes, unisex karkötő.

Hasonlóan népszerű jövőt jósolnak a pszichedelikus mintáknak, már csak azért is, mert Miu-Miu néhány izgalmas darabot gyártott. 

A bohémekhez hasonlóan, ez a trend is a szemet kápráztatja, de kiegyezhetsz pszichedelikus mintás bizsukkal, ha a ruha túl sok, vagy nem szeretnél feltűnően végigvonulni az utcán.

Igértem, kitérek a kivételnek számító minimál trendre. A style.com divatportál nyaralásra diszkrét, minimalista darabokat javasol. Érthető: meleg van, sokat vagy a szabadban, esetleg tengerparton. A túl sok bizsu kényelmetlen a nagy hőségben, emellett fehér foltot hagy, ha jobban megsüt a nap! Íme néhány fantasztikus darab: a lila üveggyöngy szett – de ne viseld egyszerre a karkötőt, fülcsit és nyakéket!

Mindenkinek ajánlom nyaralásra a rózsaszín bőr karkötőt, mert a minimalizmus minden kritériumának eleget tesz, így nem csak ezen a nyáron divatos!

A türkiz köves karkötő ne maradjon ki a bőröndből, ha tengerparton nyaraltok pár hónap múlva!

Addig is ésszel vásároljatok: mérlegeljétek, az új ruha mivel kombinálható. Társításkor pedig tartsátok szem előtt az egyensúly elvét: ha gazdagon mintázott és túlzsúfolt az öltözet, a bizsu minimalista vagy visszafogott legyen, és fordítva!