Deschide lista de bijuterii
Magazin de bijuterii online bijuterii

 Nem halt meg a punk

A divat számára semmi esetre sem, időről időre felfedezi magának, tucatnyi kollekció inspirációs forrása a punk. Így volt ez télen is, így lesz nyáron, sőt jövőre is. Idén télen főleg a férfidivat irányzata volt, jövő télre a női divatban lesz trendi punk-ihlette ruhákat, bizsukat viselni. Nem tagadom, ezúttal nem lesz élvonalbeli trend, de lesz.

Igazán tavalyelőtt dívott a punk, mint öltözködési stílus, fénykorát 2010-ben élte - ennek hatását érezzük most is. Saint Laurent jövő téli kollekciójában például a hálóharisnyás punker szerkót bontja elemeire.

Loewe az autentikus punktól csak a bizsukat emeli át, ezeket elegáns-grunge ruhákhoz társítja.

Néhány éve Chanel a lyuggatott pólókból, szaggatott farmerekből, a szegecsekből, punker-bakancsokból inspirálódott, Anthony Vaccarello többnyire a szegecsekből.

Még mielőtt bármelyik punk-rajongó felháborodna és teljesen idótának nézne, tisztázom: a divatirányzatok csak felhasználják egy-egy szubkultúra öltözködési elemeit, nem szólnak a mozgalom követőihez. Egy percig sem feltételezem, hogy egy megszállott punker Loewe jövő téli kollekcióját fogja beszerezni! De azt igen, hogy a zenei stílussal vagy az underground mozgalommal szimpatizálók legalább utánozni próbálják Loewe vagy Saint Laurent karaktereit. Azzal is tisztában van a divat, hogy a punkerek java része ma már nem úgy öltözik, mint a 80-as vagy 70-es években, mégis ehhez nyúl vissza, hiszen azokban az évtizedekben volt meghatározó mozgalom. Hogy mennyire markáns szubkultúra volt, azt a mai mainstream-divat igazolja. Nem lenne ma szakadt farmer, szaggatott trikó, feliratos T-shirt, szegecses bőrdzseki, motoros bakancs, tépett frizura, ha 40 éve nem alakult volna ki a punk. Bizonyítékként: így néztek ki a Sex Pistols tagjai vagy Richard Hell, a Voidoids alapítója.

A punk stílus alapvető eleme a bő, lötyögő, hosszabb-rövidebb felső – trikó, T-shirt, pulcsi, a bőrdzseki (legalább néhány szegeccsel vagy különböző eszmékhez társítható szimbólumokkal), a szakadt, foltozott farmer, motoros bakancs. Lányok alternatívája a háló harisnya vagy egyszerűen az agyonlyuggatott fekete selyemharisnya tüllszoknyával és bőrdzsekivel. Amúgy a punk-rajongókra egykor a nemtelen ruházkodás volt jellemző, a tüllszoknyás outfitet a 80-as évek elején találták ki.

Mindkét nem fekete tussal festi a szemét, borzas-bozontos frizurája van, láncból, bőrből, szegecsből készített bizsut visel – nem túl sokat és nem idegen a fekete körömlakk sem.

Ma ha punkerekre gondolunk, élénk színűre festett, tarajos frizura jut eszünkbe, nem is feltételezzük, hogy a manapság oly népszerű borzas haj is az ő „találmányuk”.

A divat ezeket az alapvető elemeket használja fel, amikor a punk stílusból merít ihletet. Ahhoz, hogy punker-ihlette ruhákat viselj, attitűd kell, bárki nem köveheti a mozgalom-inspirálta trendeket. Még a tüllszoknyás változat sem illik a visszafogott, komolyzenét hallgató, romantikus regényeket olvasó lányokhoz. Szerintem a szegecsek, a motoros bakancs, stb. erős, impulzív karakterhez talál, aki a kategórián kívül esik, kénytelen beérni egy-egy kiegészítővel....vagy kénytelen nagyon kreatív lenni! A punker stílusban éppen az agresszívitása, a darabossága, nyersessége az izgalmas – mindegyik elemére ez jellemző és erejüket külön-külön is megőrzik. Vagyis, elég ha szaggatott/bő pólót viselsz nagyon-nagyon jól szabott, klasszikus nadrággal (szűk/egyenes szárú farmerrel), magassarkúval. Ugyanígy megteszi, ha a punkerektől csak a szegecses, feliratos bőr-/farmerdzsekit veszed kölcsön, mint például a Diesel 2013-as kollekciójában.

A punkerek az irányzat korai szakaszában nagyon kevés bizsut viseltek, ezek homemade-darabok voltak. Johnny Lydon például biztostűt viselt fülbevalóként, Sid Vicious lakatot fűzött láncra, Richard Hell egyszerűen vastagabb fémláncot csavart a nyakára.

Szegecsekkel, láncokkal körberakott karkötőt viseltek, halálfejes „medált” hordtak.

Ami engem illet, ez a stílus – a garage-punk – jobban bejön, mind a 80-as évek hardcore outfitje, mert elemeivel „civilizáltabb” környezetben is mejelenhetsz. Senki nem fog hasra esni, ha szegecses fülbevalót, mágneses fekete szegecseket és zenét hallgató koponya-fülbevalót viselsz. Ugyan nem határozottan punker motívum, de agresszív üzenete miatt simán belefér a pisztoly és bilincs fülbevaló is.

Igaz ugyan, a halálfejes motívum nem passzol a hivatali tevékenységgel, de fiatalok munkahelyen kívül bárhol viselhetik, az érett generáció is szabadidejében, fesztiválra pedig kötelező! Idén nyáron amúgy is divat, a punkra ősidők óta jellemző a felemás fülcsi. Nekem bejön, ha az egyik fület az előbb említett elemekkel aggatják körbe, a másikba pedig valami függőt tesznek, mint egykor Johnny Lydon. Ez lehet egy egyszerű, nagy ezüstszínű karika, láncra fűzött hematit vagy karikából és szívből álló hematit csüngő, sőt szerintem az ezüstszínű karikára fűzött fémgyöngyös fülcsi is mehet.

A rockerek kedvenc kereszt, halálfej és csontváz motívuma nem idegen a punktól sem, így belefér bármelyik bőrre fűzött kereszt medál. A bőrpánt elengedhetetlen! Tehát a punker divatirányzathoz illik a bilincs medál, a fekete kereszt, a „halálos szerelem” medál, a hematit kereszt, vagy a kereszt és koponya – bár ez utóbbi alapjában a metálrajongók ruhatárához tartozik.

A fun kedvéért a kristályokkal kirakott koponya-medált is viselheted – nem határozottan punker, legfeljebb glam-punk tartozék.

A nyakláncokhoz hasonlóan a karkötőknek is alapvető alkotóeleme a bőrpánt, a lánc és a szegecs. Ha a divat kedvéért viselsz punker bizsut, muszáj beszerezned a szegecses fém karkötőt.

Amennyiben szimpatizálsz a punk filozófiával vagy autentikus elemekkel szeretnél trendi lenni, akkor a fekete, szegecsekkel díszített bőr karkötőt, a lánccal körbefont bőrt, a zipzáras bőr karkötőt mindenképp viselned kell.

Ugyan a punkhoz a feketét társítják, „light” punker barnával is lehetsz és így viselheted a fonott bőr kakötőt, a széles szegecsest vagy a szegecsekkel díszített barna karkötőt.

Viselhetsz gyűrűt is, például a kétujjas koponyagyűrűt.

De hordhatod a kristályokkal díszített koponyát, a feketével bevont korall-mintás gyűrűt vagy egyszerűen a három darabos fém gyűrűt.

A garage-punknál sokkal vadabbak, üzenetében viszont középszerűbbek, divat- és stílustörténeti szempontból igazgalmasabbak, inspirálóbbak voltak a 80-as évek punkirányzatai. Élvezem Cyndi Laupert a bolondos, zsúfolt, színes stílusával – a gyöngysorok bármely szabadelvű punker lányt inspirálhatják!

De miért van punk? Az 1970-es évek elején kezd kialakulni Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban, olyan nagyvárosokban, amelyeket gazdasági visszaesés súlytott. Ez egyértelműen az alsóbb osztályokat érintette, a nélkülözésbe született fiatalok kilátástalansága, az egyre szélesedő drog-szubkultúra szülte ezt az irányzatot. Londonban, Los Angeles-ben és New York-ban eleinte garázsokban találkozó kisebb társaságok alakulnak, amelyek a kormányzati intézkedések miatt elégedetlenek, csalódottak - nihilisták, anarchisták. A társadalmi különbségek miatt a marxizmusért lelkesednek, Rimbaud, Dickens, Jack Kerouac, Orwell világával azonosulnak. A punk mozgalom az akkori kormányzati politikákat és a társadalmat bírálja – agresszivitása, romboló, depresszív magatartása ide vezethető vissza. A kirekesztett, marginalizált rétegek hangja, amely azt kiabálta, hogy nincs minden rendben az erősen iparosodott, beat-korszak utáni társadalomban. Madridban például a punk szubkultúrát a munkások, munkanélküliek, melegek, leszbikusok, transzvesztiták, kisstílű bűnözők alkotják, vagyis azok a rétegek, amelyeket a társadalom merev erkölcsi elvei miatt kirekesztett. Mellettük a Franco-diktatúra alól felszabadult fiatalok is a punk filozófiájával azonosultak, hiszen a fundamentalista katolikus, fasiszta rezsim őket nyomta el leginkább.

Los Angelesben a drog-szubkultúra a punk kezdeményezője – olyan rétegek, amelyek a 70-es évekre megerősödnek és helyzetükre megoldást követelnek.

Anarchizmusa, nihilizmusa miatt agresszív szubkultúra. Első követői a hippi-korszak maradványai ellen lázzadnak: nem álhatják az etnót, a hosszú hajat, de a hippik mosdatlansága, ápolatlansága szimpatikus, így átörökítik azt. A punkerek nem dúskálnak a pénzben, ruháikat többnyire turkálókban vásárolják, amelyeket otthon átfestenek, átszabnak – jobban mondva átszaggatnak. Előszeretettel tetoválják magukat, lázzadnak a társadalmi normák ellen, megdöbbenteni akarnak – s sikerül is! Ha egyebet nem is tudunk róluk, arról mindenki hallott, hogy koncertezés közben a Sex Pistols frontembere pucér seggét mutogatta.

A 80-as évekre a punk lehanyatlott, lírikusainak nincs politikai, morális üzenete, ehelyett ők is a szerelemről és az élet apró térfáiról danolásznak – de az agresszív attitűdöt megőrizték. Ugyan akkoriban a punk haláláról beszéltek, tovább él a rock, ska, reggae, indie elemekkel ötvözve.

Egyetlen szubkultúra, egyetlen művészeti irányzat sem születik ok nélkül. Minden kulturális mozgalom az adott politikai, gazdasági, társadalmi rendszer rendellenességei miatt születik és a maga nyelvi eszközeivel az abnormalitásokra figyelmeztet.