Deschide lista de bijuterii
Magazin de bijuterii online bijuterii

 Mértéktelen gyűrűdivat

Nem bűn a mértéktelenség, legalábbis a mostani gyűrűdivatban nem. Izgalmasnak találom az új trendet: tél óta dívik, hogy gyűrűkkel páncélozzuk be a kezünk, azaz annyit viselhetünk ebből a bizsuból, amennyit akarunk! Mintegy statementet alkotva minden ujjunkon, minden ujjpercünkön díszeleghet egy – enyhe túlzással, mert nem lenne izgalmas az irányzat, ha nem lennének szabályai. A szabály pedig az, hogy a gyűrűknek találniuk kell egymással, illetve az, hogy az elrendezésnek dinamikája, ritmusa kell legyen. A brit Vogue (vogue.co.uk) adott néhány ötletet és a két tipp akár kánonként is értelmezhető.

Akár azt is mondhatnám, hogy a kezünkön is statement bizsut hordunk, de ezúttal nem egyetlen, masszív darabból áll a feltűnő bizsu, hanem sok darabból rakjuk ezt ki. Nem annyira egyszerű és nem annyira bonyolult, mint ahogy első látásra tűnik!

Ahhoz, hogy statement-bizsut rakj össze gyűrűkből, több egyforma vagy hasonló darabra van szükséged: ugyanabból a gyűrűből végy 3-4-et, két-három méretben, és gondoskodj arról, hogy a legkisebb méret is meglegyen. Ezzel a beszerzéssel máris megteremtetted a „statement” alapját: a kisebbeket ujjbegy-gyűrűként hordhatod, a többit szokványosan. A stílus alapját viszont minden esetben kígyódzó, indázó gyűrű tegye ki, és előre tervezd meg, hogy milyen színű fémmel építed ki a gyűrűegyüttest. Ha aranyszínű, akkor alapként (kb. három darab) az absztrakt formájú, fehér kristályost válaszd. Mellé társíthatod a fehér üveggyöngyös csillag-gyűrűt, ebből sem árt kettő. Azért hálás darab, mert állítható – így akár ujjperc-gyűrűt is készíthetsz. Ami azt illeti ebből a két darabból máris összeraktad a divatos, kreatív statementet, de gazdagíthatod még a krémszínű gyöngyből és kristályokból készült gyűrűvel. Ebből semmi esetre se legyen egynél több, s ezt mindeképp a gyűrűs- vagy a nagyujjad méretében szerezd be – túl klasszikus, hogy ujjperc-gyűrűként, vagy a hüvelyk/mutatóujjadon viseld.

Ha ezüstszínű fém mellett döntesz, akkor a kreációd alapját képezheti az absztrakt levélmintájú gyűrű. Akárcsak az aranyszínűből, ebből is pár méretet szerezz be. Variálhatod a nagy S-t leíró kígyó-gyűrűvel és a háromsoros kígyóval.

Tervezd meg, melyik ujjadon, melyiket viselnéd? Azt a kezed díszítsd jobban, amelyik kevésbé megterhelt (a balt, ha jobbos vagy, a jobbot, ha balos). A leterheltebb kezeden ne legyen több kettő, három szellősen elrendezett gyűrűnél. Pl. a nagyujjadon a háromsoros, a gyűrűsujjad begyén az alapként beszerzett absztrakt levél. A másik kezeden a gyűrűsre akár két levelet vagy két S alakú kígyót is tehetsz – egyet ujjvégként, egyet klasszikusan. A mutatóujjadra a két masszívabb gyűrű valamelyikét - ahogy kedved tartja. A lényeg, hogy az „alapgyűrűt” mindkét kezeden viselned kell – mert ettől lesz egységes. A háromfajta gyűrű variációja egy ujjadon és egy kezeden se ismétlődjön – ettől lesz dinamikus és kreatív.

Minden stílusnak alapja a mértékletesség – még a mértékltelenségnek is, ezért hagyj gyűrűtlenül egy-két ujjat mindkét kezeden. :) Nos ettől bonyolult, de izgalmas a mostani divat!

Nem kell a fent bemutatott két lehetőségre korlátozódnod. Ugyanezt a hatást elérheted kristályokkal, gyöngyökkel díszített gyűrűkkel. Társíthatod a piros-fehér kristályos virággyűrűt a fehér multikristály-gyűrűvel és a fehér kristályos pillangóval - ami gyárilag ujjvég-gyűrű - vagy az egyszerűbb, két kristályos ujjvég-gyűrűvel. A piros virágos annyira dinamikus és friss, hogy ebből mindenképp szerezz be egyet ujjbegygyűrűnek, a multikristályost viszont korlátozd egyre, de el is hagyhatod!

Ugyanígy eljátszhatsz a két levélből álló, lila kristályos gyűrűvel és a sokkal visszafogottabb lila pillangóval. A masszívabb levélgyűrű a statement alapja, tehát ebből kell többet beszerezni, egy belőlük a második ujjpercedre kerüljön! A pillangóból is egynek csak ujjvég-mérete legyen.

Egyik kedvencem a kék, absztrakt virágos gyűrű, ameleyet ennek a stílusnak teremtettek. Társíthatod a fekete köves, kristály lepkés gyűrűvel és esetleg az ezüstszínű pillangóval.

A fekete köves gyűrűt az ezüst pillangóval és a két virágos gyűrűvel is társíthatod.

Próbálkozhatsz a zöld cseppköves, levélgyűrű és a zöld kristályos levél társításával is. Itt a zöldkristályos gyűrű képezi a „statement” alapját.

Rengeteg lehetőség van még: különböző színű köveket is variálhattok, bizsuitokat úgy rendezhetiket, hogy a lábgyűrű és a lábujjak is szerepet kapjanak, és még ki tudja hány opció van, ami nekem nem jut eszembe. Rajtatok áll, hogy mit építetek és az eredmény rólatok szól. Az azért a stílushoz tartozik, hogy az „alapgyűrű” nagy, cirádás, kígyódzó, rokokóstílusú vagy nyershatású kell legyen. Emellett figyeljetek arra, hogy a túlzsúfoltat egy-egy díszítetlen ujjal törjétek meg. A „statement” egységét úgy teremthetitek meg, hogy a gyűrűk mintája, színe, alapanyaga, elemei válaszolnak egymásnak – a gyűrűkben van valami közös, kapcsolódnak egymáshoz. És persze, ehhez nem illenek a saskarmok, műkörmök, mert így már giccses leszel vagy egy mesebeli varázsló hátborzongató benyomását kelted majd! Egyébként a stílus ellentmondása, hogy az ujjbegy-gyűrűt éppen a körömépítés tömeghisztériája szülte. A díszes körmök miatt az utóbbi időben az ujjak felső részének, esztétikai szempontból, fontosabb szerepe van. Ezt a fontosságot hangsúlyozza a gyűrű, ami a körömdísz egyfajta nyúlványa. Persze, az ujjbegy-gyűrű nem korunk találmánya – mint ahogyan semmi sem a divatban. Ilyen gyűrűt a reneszánsz-korban is viseltek az asszonyok.

...Azokat az irányzatokat találom izgalmasnak, ahol a kreativitásnak és a játéknak nagy szerepe van – és a mostani gyűrűdivat ilyen.

Nos, miért is érdemes ezt a trendet követni? A terület szakértői szerint ezzel az öltözködési stílusunk egyediségét erősítjük. Amellett, hogy ez perszonalizáltabb lesz, azzal is számolnunk kell, hogy stílusunkat felerősítjuk, mi több, némi nyersességet adunk neki. Tehát határozottság, önbizalom kell, hogy bepáncélozott kézzel élj szociális életet. :)