Deschide lista de bijuterii
Magazin de bijuterii online bijuterii

 Hogyan válassz ajándékbizsut március 8-ára?

A legszemélyesebb, szívünkhöz legközelebb álló kiegészítők, amelyeket kezünkön, karunkon, nyakunkon viselünk. Ezért nagy odafigyeléssel kell ilyesmit ajándékozni, szem előtt tartva, hogy a kiegészítőnek mindig egyensúlyban kell állnia a termettel, testalkattal, lelki tulajdonságokkal.

Egész héten zsúfoltság volt a virágárusok és ajándékboltok előtt: az előrelátók jó idejében felkészültek nők napjára. De bizony, sokan vannak/vagyunk, akik utolsó percre halasztjuk feladatunkat – gondoskodunk arról, hogy az adrenalin megfelelő szinten legyen feladatunk elvégzéséhez. Élvezet dühbe gurulni, mert nincs parkoló a hasonszőrű, utolsó percesek miatt, sor van a virágárus előtt, tolakodnak az ajándékboltokban, sokan vannak a tömegközlekedési eszközökön, és hogy jobb legyen, még azt is nekünk kell kitalálni, milyen ajándékot vásároljunk március 8-ára. De ne feledjétek: semmi sem annyira személyes, semmi nem áll annyira közel szívünkhöz, mint az, amit a nyakunkon, csuklónkon és újjainkon viselünk (ezt egy híres stílustanácsadó, Kendall Farr állítja, és egyetértek vele), így az ajándéknak szánt bizsut, divatékszert, ékszert is ehhez mért tisztelettel és alapossággal kell megválasztanunk.

Még mielőtt bárki is elvesztené türlemét: néhány ötletet adnék, hogyan válasszatok ajándékot nők napjára. Az alapvető szabály, hogy a megajándékozott testi és lelki alkatára kell ajándékot vásárolni úgy, hogy életkorát is figyelembe veszed. Tudnod kell, a kiegészítő – esetünkben divatékszer – mindig egyensúlyban és harmoniában kell legyen viselője méreteivel és alkati arányaival. Ha ezeket nem veszed figyelembe, megtörténhet, az ajándékod többnyire a bizsus dobozban fog heverni, mert vagy elnyomja viselőjét, vagy az ékszer vész el azon.

Ha magas, teltidomú alkatra kell bizsut választanod: erre a testalkatra a gazdag, hosszú, többsoros nyakláncok illenek. Füllbevalónak a keskeny peremű, kör alakúakat válaszd. Karkötőnek masszív, széles darabokat, gyűrűnek is hasonlót. Például előnyös a fémből szőtt nyaklánc (6516-os kód), a gyöngyházfényű statement nyakék (6329-es kód), vagy a korallból és howlit kövekből fűzött gyöngysor (6118-as kód).

 Jól áll az ametiszt köves lila nyakék, függővel (6076-os kód) a szetthez tartozó karkötővel. 

Jó ajándék számukra az ezüst csillámos fürtös fülbevaló is.

A magas, teltidomú alkaton a szép felületekre – dekoltázsra, karra, kézre – feltünő, harsány bizsukkal lehet a tekintetet odavonzani. Ezzel szemben a diszkrét bizsuk jelentéktelenek lesznek egy ilyen alkaton. Nem így az alacsony, filigrán hölgyeken.

Az alacsony, törékeny hölgyeken a gazdag, masszív bizsugyűjtemény valóságos rakománynak tűnne, kedves alkatukat teljesen elnyomná az a bizsu, ami egy magas nőn csodálatosan hat. Filigrán, kistermetű hölgyeknek általában azt javasolják, kevés, egyszerű és apró bizsut, ékszert viseljenek. Amennyiben a megajándékozott hölgy kedveli a feltűnőt, kénytelen vagy ettől a szabálytól eltekinteni – de ebben az esetben is a finom, vékony szálakból, láncokból készített darabokat válaszd, vékony, törékeny karkötőt, gyűrűt, amely viszont a kar jó részét befedi.

Kerestem néhány példát arra, milyen bizsut válasszatok filigrán hölgyeknek. Találó lehet a többsoros karkotő színes kristályokkal (6337-es kóddal), 

 vagy ez a piros virágos karkötő a hozzá illő fülbevalóval (kódja: 5167). 

 Különleges és alkatukhoz illik a fém karikákból fűzött karkötő is (3849-es kóddal). 

Az alacsony, filigrán nőknek azt javasolják, csak egyetlen vonzó testfelületet hangsúlyozzanak – ne viseljenek egyszerre a kezen, karon, nyakon, fülön ékszert, bizsut. 

A dúskeblú hölgyeknek olyan nyakláncot kell választani, ami a szép dekoltázsra vonja a tekintetet és nem elvonja a figyelmet arról. Így ezek a hölgyek inkább medált viseljenek, amely a kulcscsonttól lennebb, a mellkas közepéig ér, de semmi esetre sem borul mellre. Jól áll nekik ez a Swarovski-elemes medál (5942), a lila howlit nyakék (6080) vagy a kristály nyaklánc medállal (6022)

 

A rövid, telt nyakú nőknek nagyobb odafigyeléssel kell bizsut választani. Számukra a gyertya alakú, keskeny, de hosszú füllbevalók előnyösek. Az ilyen kiegészítő optikailag hosszabbítja a nyakat és nekik erre van szükségük. Ilyen például a strasszos, láncos füllbevaló (4794-es kóddal).

Amikor az ilyen alkatra ajándékot választasz, óvakodj a robusztus, kör, kocka, négyzet alakú füllbevalóktól, mert ezek szélesítik a nyakat. 

Hasonló szabály érvényes a vastag, rövid karokra. Ezekre a csuklókra bő karkötő illik, ami a kézfejre vagy a karra csúszik. A széles, mandzsetta-, páncélszerű karkötők a szélesebb csuklókra rászorulnak, és nem látunk egyebet, mint a széles csuklót és a párnás kézfejet, noha viselője erről elvonná a figyelmet. Amennyiben megajándékozottad szereti a karkötőket, de karja telt és rövid, akkor kerüld az olyan darabokat, amelyeket a csuklóra kell kötni, ehelyett, többrétegű, közepesen széles, de nem vastag karkötőt válassz. Ilyen például a piros csillámos (3837) és az ezüstszínű, csillámos karkötő (5071).

A hullámos, aszimmetrikus karkötők is előnyösek, akár ilyen modell mellett is dönthetsz. Ez a vintage mintás darab (3502) például előnyös lehet. Mintázata miatt sokféle ruhához társítható.

Ezt a modellt a magas, telt idomú hölgyeknek is ajánlom.

A párnás, rövid ujjú kezekre diszkrét, vékony gyűrűt kell választani, amely sem az ujj rövidségére, sem a kéz párnáira nem hívja fel a figyelmet. Hányszor láttatok olyan kezeket, amelyeken a széles karikagyűrű sáncot vágott az ujjon? Csak a gyűrűt körbefogó puha dombokat láttátok, nem a gyűrűt, és eszetekbe sem jutott a kéz előnyös részeit kutatni. Ezért amikor ajándékot választotok, a megfelelő méretű gyűrűt vegyétek, és nagyon figyeljetek arra, hogy a gyűrű ne legyen széles fém, plasztik, egyébként hasonlóan hatna a ti ajándékotok is. Ami a rövid nyaknál előny, gyilkosság a rövid ujjnál; erre az esetre nem érvényes, hogy a hosszú, gyertya alakú kővel díszített gyűrű hosszabbítja az ujjakat. Ellenkezőleg: összehúzza azokat, olyan rövidnek tűnnek az ujjak, amilyen hosszú a kő. 

Amikor gyűrűt ajándékoztok, tudnotok kell, hányas méretűt visel a hölgy. Általában ugyanakkora mérete van a kéznek, ujjnak, mint a lábnak. Vagyis 38-as lábú hölgynek 38-as keze van, és a gyűrűt is ehhez mérten kell választani. Jó azt is figyelembe venni, melyik ujján szeret gyűrűt hordani – van, aki a hüvelykujjat, van, aki a nagyujjat, van, aki a gyűrűsujjat díszíti szívesebben. Ez a tényező csak a gyűrű méretnénél fontos.

Egyébként nem olyan szörnyű megjegyezni a gyűrű méretét: a nők többsége éjszakára lehúzza gyűrűjét, és van legalább egy-kettő, amit csak különleges alkalmakkor hord. Amikor meglepetésként egy újat vásárolnál, próbáld fel gyűrűjét, amikor megajándékozottad biztosan nincs a közelben – mosakszik, alszik, sétál, stb. Jegyezd meg, melyik ujjadra jó, vagy meddig jön fel a gyűrű kényelmesen. Jelöld be azt a részt, és amikor próbálsz, addig próbáld a gyűrűt, ameddig bejelölted ujjadon a méretet. Internetes vásárlásnál ennél is könnyebb dolgod van. Mérd le gyűrűje belső átmérőjét (a lyukat), és keresd ki az ahhoz legközelebb eső méretet.

Bizsu ajándékozásánál figyelembe kell vennetek, milyen ízlése van a megjándékozott hölgynek. Inkább a romantikus darabokat kedveli, előszeretettel hord visszafogott nyakláncot, vagy ellenkezőleg, a vidám, harsány kiegészítők elkötelezettje. Ne akarjátok megváltoztatni és olyan bizsut ráeröltetni, ami nektek tetszi, neki nem! Örülni fog az ajándékotoknak, mert kedvesek és figyelmesek vagytok, de nem fogja azt viselni, mert nem az ő stílusa. Egy romantikus alkatú nőnek nem választhatsz bőrből font karkötőt, ezt a bohém alkatok, a hippi stílus kedvelői, a rock, a metál rajongói, esetleg a folk pártfogói viselik. Fordítva is igaz, láttál rock-koncerten olyan rajongót, aki rózsaszín virág alakú füllbevalóban csápolt, esetleg pogózott? ...Jaj, ha láttál, én voltam :) – de az igazi rajongók felismertek és kizártak a pogózók köréből – tapintatból.