Deschide lista de bijuterii
Magazin de bijuterii online bijuterii

 

Fiatalon – 60 felett

Akár azt is mondhatnám, hogy idén divat öregnek lenni – persze túlzás, hacsak nem a divatházak reklámkampányait nézzük. Idén ugyanis a Dolce & Gabbana (szicíliai, adócsalásra hajlamos divatház) a senior korosztállyal reklámozza termékeit. Dolce & Gabbanara évek óta jellemező, hogy reklámkampányaiban együtt van a három korosztály, így mindenkihez szólnak, de most: bájos olasz falusi asszonyokkal kampányol – meghatóan.

Ugyanígy Céline is. Az ő „reklámarca” Joan Didion 80 éves írónő.

Ennyire életvidám és fiatalos asszonyokat szeretnék itthon is látni! Mert ki mondta, hogy a köldökig érő, tenyérnyi, minimalista medál 40 után túl „fiatalos”? Vagy hogy a csüngő fülbevalótól is meg kell vállni, ha már a bőrünk kisebb-nagyobb redőket vet? Való igaz, hogy nem áll minden jól a hatvanasoknak, de sokkal szélesebb skáláról választhatnak, mint amiből ők válogatnak. Tény, hogy ahogy múlnak az évek, egyre inkább a kényelmes ruhákat keressük, nem vesznek fel skinny farmert, tűsarkút. Érthető: én ugyan még messze állok ettől a kortól, de amikor sok tenni valóm van a városban, én sem húzok magassarkút, s sokszor nem értem, miért kell olyan szűk farmernadrágot venni, amit csak földön fekve tudok begombolni s szédülök, annyira szorít? Nos, ők okosabbak, meg sem próbálják felrángatni a két számmal szűkebb farmert!

Azt nagyon helyesen érzik, hogy az évek teltével változtatniuk kell stílusukon, de mert nem igen van minta, amit követhetnek, elbizonytalanodnak, mi áll még jól, mit viselhetnek a mai divat szerint és miről kell lemondaniuk? Szerintem nekik is jól áll a skinny farmer, de nem rövid, szűk blúzzal, hanem hosszú, tunikaszerű inggel, kardigánnal. Ők is hordhatnak teniszcipőt, de nem trottyos nadrággal (bár, ki tudja, még jól is állhat az a trottyos nadrág). Sokan abba a hibába esnek, hogy fiatal lányuk ízlése szerint kezdenek öltözni, hiszen ő jobban tudja, mi a divat. Ő pedig egy-két előnytelen ruhát is anyjára diktál, mert rosszul értelmezi a fiatalost. Vagyis: a még rajta is unalmas szűk pólót beszéli anyjára, azt a turkálóból/outletből vett dzsekit, ami a fiatalokon is középszerű. Naná, hogy az a szegény 50-es anyuka dilettáns hatását kelti. Ő sem érzi így jól magát, de korával gondjai vannak, és ezt tagadni igyekszik „fiatalos” öltözködésével. Miért nem őrzi meg saját stílusát, fiatal kora kedvenc szabásait, mintáit, formáit, s ezeket alakítja a jelenlegi alkatára, a jelenlegi körülményekhez? Miért nem ezt a stílust gazdagítja napjaink divatja különböző elemeivel?

Elemeztem a 60-as 70-es évek hírességeinek stílusát: mit őrzött meg Brigitte Bardot fiatal korából, Sophia Loren vagy Catherine Deneuve. Mind megöregszenek/megöregszünk, de a hírességek bátrabban őriznek meg valamit a nevük köré épített brandből – stílusból. Brigitte Bardot-nak, Sophia Lorennek, Catherine Deneuve-nek például a 40 évvel ezelőttihez hasonlít frizurája.

Jane Fonda és Sophia Loren még mindig „sexin” öltözik, mély dekoltázsú ruhákat hord, s tesz arra, hogy a dekoltázsán szépen redőzik a bőr! S tényleg, miért is ne? Catherine Deneuve még mindig rövid szoknyákat hord (érts térdig érőt), mert még mindig szépek a lábai. Miért ne öltözhetne más is 60 felett fiatal éveihez hasonlóan? Nem azt mondom, hogy hordja a félszáz éves ruháit! Azok már elavultak, a textíliájuk megöregedett, a szabásuk is ósdi. Azt mondom, hogy ahhoz hasonló szabású ruhákat még mindig beszerezhetnek, vagy egy-egy kedvenc dekoltázst, szoknyahosszat, nadrágszárat, cipőt, frizurát, bizsut mai ruhatárukba is beiktathatnak. Azt mondanám, maradjanak önmaguk, ne feketedjenek és szürküljenek éveikbe. Catherine Deneuve ma a Louis Vouitton reklámarca – s komolyan dögös. A bizsuit egyenesen irigylem, és a legrosszabb indulat mellett sem mondhatnám, hogy rosszul állnak.

Ez a bájos 92 éves néni Manhattenben híres stílusikon és a H&M amerikai kistestvérének bizsukat reklámoz.

Ez a szigorú arc pedig Lanvin-ruhákat reklámoz 82 évesen.

Rosszul néznek ki? Estleg rosszul áll a karkötő vagy nem illik a csüngő fülbevaló?

…. van egy nagy kedvencem az advancedstyle.blogspot.ro blogról.

Nem tudom, hány éves ez a kedves jelenség, de tetszik a stílusa: a nagy gyöngsorok és a rengeteg karkötő vidám látvány! Akárcsak a barátnői:

Még van két kedvencem ugyancsak az advancedstyle.blogspot.ro oldalról. A rózsaszínbe és a feketébe öltözött barátnők.

Különösen a fekete ruhás asszonyt nézzék meg jobban: statement-karkötőt és egy tenyérnyi brossot visel eléggé markáns fülbevalóval. Mit mondhatnék, jól áll! ...Szerintem elég példát mutattam arra, hogy mennyire bátran lehet 60 felett öltözni.

Valóban jól áll idős hölgyeken a kasszikus háromsoros gyöngy, ne szokjanak le viseletéről, de szerezzenek be például virágos nyakéket: a folk nyakék gyöngyház-virágokból első látásra merésznek tűnik, de inggel, kerek vagy V-nyakú ruhával 60 felett is vidám kiegészítő. Nem beszélve a kék szitakötős nyakláncról, vagy az ötsoros, üveggyöngyökből fűzött nyakékrő – mind-mind jól illik a senior korosztályhoz.

Én ajánlanám a sötétvörös és ciklámen, indiai rózsfából készült hosszú nyakláncot, az ametiszt köves lila nyakéket függővel vagy a rózsaszín nyakéket virággal és függő résszel.

Tubusruhához, nyári blúzokhoz egyaránt találnak és mindegyik vidám, dinamikus. Ezeknél a hosszú nyakláncoknál az a szabály, hogy mellen alul kell érjenek. A teltebb asszonyoknál mindenképp kerüljön a mell alá. Az az előnytelen, ha a mellig, vagy ha épp a mell fölé ér. A hosszú legyen igazán hosszú, a rövid pedig a mellkas felső harmadáig érjen – de ha nem elég vékony és hosszú a nyak, akkor ne feszüljön a nyakra, hanem ott is legyen némi bősége a bizsunak.

Karkötőből is rengeteg választék van. Nekem tetszik, ha többet viselnek az idősödő asszonyok. Arra figyeljenek, hogy kellően bő legyen a karkötő, ne feszüljön a csuklóra, annyi bősége legyen, hogy a kézfejre borulhasson. Miért ne hordhatnának ők is párduc mintás, öntött karkötőt? Az ő kezükön is jól áll és elegáns a barna-arany leopárd mintás karkötő vagy ennek szürke-fehér változata, de tetszik a fehér-arany art deco-mintás karkötő és az ezüst csillámos is.

A merev karkötőkből még kipróbálhatják a sötétbarna fa karkötőt vagy a klasszikus fa karperecet. Mindkét típusból 2-3-at viseljenek egyszerre.

A virágosak, mint a lila filmó karkötő, a piros virágos, a szürke virágos szinte kötelező elemei a nyári ruhatárnak.

A vintage-darabok is nagyon jól találnak a hatvanasokhoz. A piros-zöld kristályos karkötő és a kék-narancs délutáni sétákra, baráti összejövetelekre elmaradhatatlan.

Fülbevalókból a „klipsz” méretet, a másfél-két centis átmérőjűeket ajánlom, mert ez az arcot érvényesíti, fényt ad ennek és dísze az öltözéknek. Elegánsak és tartásuk van, ha idősödő asszonyok viselik. Kipróbálhatják a csepp alakú, kristályos fülbevalót, ez ehhez hasonlót pillangóval és levélmintával, a virágos üveggyöngy szettet.

Mindháromnál a medál is bájos kiegészítője lesz ruhatáruknak.

Nagy kedvenceim a fekete virág katicabogárral és az ennél valamivel komolyabb fekete pillangó.

Bármilyen elegáns vagy utcai viselethez jól állnak, emellett vidám és kreatív darabok. ...Nem hiszem, hogy a fiatalságnak kizárólagos joga van minden szép darabhoz!